Verschillende wedstrijdvormen binnen het schermen

Sommige sporten kennen slechts één wedstrijdvorm, terwijl er andere sporten zijn die verschillende wedstrijdvormen hebben. Schermen valt binnen deze laatste categorie. Ten eerste valt er onderscheid te maken tussen schermen in teamverband of individueel. Scherm jij individueel? Dan is deze categorie ook nog weer op te splitsen in formules. Ben jij benieuwd wat de verschillende wedstrijdvormen nu eigenlijk zijn? Wij lichten ze hieronder voor je uit middels een splitsing tussen schermen in teamverband en individueel.

Individueel schermen

De meest voorkomende vorm van competitie binnen de schermsport is individueel schermen. Binnen deze individuele variant zijn er echter wel verschillende formules. Om precies te zijn, zijn dit er vier. Het gaat om de volgende formules:

• Vijf treffers in maximaal drie minuten effectieve schermtijd;
  • Vijftien treffers in maximaal drie maal drie minuten effectieve schermtijd. Bij gebruik van de degen of floret wordt deze telkens onderbroken door één minuut rusttijd;
  • Vijftien treffers met een onderbreking van één minuut bij het bereiken van de achtste treffer. Deze variant geldt bij gebruik van de sabel;
  • Het gevecht op één treffer. Dit geldt eigenlijk alleen bij de degen bij moderne vijfkamp.

Schermen in teamverband

Individueel schermen mag dan populairder zijn, maar er zijn ook wel degelijk wedstrijden die in teamverband afgewerkt worden. Zo’n team bestaat altijd uit minimaal drie spelers. Een team mag daarnaast een reserve hebben, maar dit is niet verplicht. Bij een teamwedstrijd wordt gespeeld volgens het Italiaanse systeem. Drie schermers van beide ploegen nemen het hierbij tegen elkaar op. De volgorde van de gevechten bepalen de schermers zelf voor aanvang van de wedstrijd. De ploeg die als eerste 45 punten weet te maken, wint de wedstrijd.

Welke spullen moet je hebben voor beide wedstrijdvormen?

Qua outfit dragen schermers vrijwel altijd hetzelfde, zowel bij individuele wedstrijden als bij wedstrijden in teamverband. Het is namelijk verplicht beschermende kleding te dragen. Deze beschermende kleding is betrekkelijk duur in de aanschaf, maar je kunt er vaak wel korting op krijgen wanneer jij alles tegelijkertijd koopt. Wat het ‘zwaard’ betreft zit er wel een verschil in schermen. Zo kunnen schermers een degen, floret en sabel gebruiken. Welke van de drie jij moet hebben, hangt maar net af van de wedstrijdvorm die jij beoefent. Wil jij ze alle drie hebben? Dan kost dit je betrekkelijk veel. Besparen kan echter makkelijk, want bij online kopen krijg jij vaak kortingen. Zoek dus altijd eerst goed op het internet naar schermbenodigdheden voor jij tot aankoop overgaat. Dit kan je namelijk heel wat geld besparen!